I 1479 blev Københavns Universitetet pålagt at udgive en Almanak. Men det var først fra midten af 1570erne, at Almanakken udkom nogenlunde regelmæssigt.

Indholdet i de tidlige almanakker bestod mere eller mindre af holdbare forudsigelser og artikler om vejret, sundhed, politiske begivenheder m.m.

Almanakken var ikke uden opmærksomhed i offentligheden dengang. I 1633 blev der indført et direkte forbud mod spådomme og overtro i universitetets almanak. Dette påbud blev yderligere skærpet med trussel om strenge straffe ved den såkaldte Almanakreform i 1685, der lugede ud i uvidenskabelige påstande og fordomme. Det skete sandsynligvis under indflydelse af daværende bestyrer på observatoriet i Rundetårn, den berømte astronom Ole Rømer.

Nutidens Almanak er langt fra fortidens spådomme. Kalendariet og alle astronomiske data er udregnet på Niels Bohr Institutet. Artiklerne er primært skrevet af forskere på Københavns Universitet. Og det faste tilbagevendende indhold opdateres hvert år af eksperter på hver deres område. 

Almanakken har gennem tiden haft en stor og trofast læserskare. De er med til, at Almanakken mange år ud i fremtiden fortsat er på boghandlernes hylder.